Z kolei rodzina tworzyw jonomerowych SURLYN™ otrzymywana jest przez częściową neutralizację kopolimeru kwasowego solami metali. Innymi słowy, NUCREL™ jest prekursorem lub polimerem bazowym używanym do produkcji jonomerów SURLYN™.
Informacje ogólne
Wprowadzenie tych kationów metali przynosi jonomerom SURLYN™ szereg specjalnych właściwości, wśród których wyróżniają się
- Wyjątkowa sztywność, klarowność i połysk
- Doskonała odporność na olej, smar i chemikalia
- Niska temperatura inicjacji zgrzewu
- Bardzo szerokie okno temperaturowe w procesie zgrzewania
- Wyjątkowa termoformowalność
- Doskonała zgrzewalność w przypadku zanieczyszczenia powierzchni zgrzewu
- Dobra przyczepność do folii aluminiowej
- Przyczepność do mięs/protein
- Wysoka kurczliwość
- Wysoka odporność na przebicie i zarysowania
Jonomery SURLYN™ Są szeroko stosowane w różnych zastosowaniach spożywczych i niespożywczych, takich jak
- Opakowania typu Flow-wrap
- Wkładki do pakowania zbóż
- Opakowania medyczne
- Opakowania do mięsa
- Próżniowe pakowanie typu skin (VSP)
- Barierowe worki termokurczliwe (BSB)
- Opakowania jednostkowe typu skin i stretch
Ponadto jonomery SURLYN™ nadają się do różnych metod przetwarzania, takich jak
- Folie rozdmuchiwane i wylewane
- Powlekanie metodą ekstruzji
- Laminacja
Najbardziej popularne gatunki SURLYN™ to
- SURLYN™ 1601 i SURLYN™ 1652 jako warstwa zgrzewająca zapewniają przyczepność do mięs, dobrą zgrzewalność w przypadku zanieczyszczenia powierzchni zgrzewu, dająca poprawę właściwości formowania oraz skurcz w zastosowaniach takich jak HFFS, VSP, BSB, do pakowania przetworzonego mięsa i sera oraz do wkładek do pakowania żywności sypkiej np. zbóż.
- SURLYN™ 1652 i / lub SURLYN™ 1605 jako warstwa zgrzewna nakładana bezpośrednio na folię aluminiową, posiadająca własności barierowe chroniące przed olejem, smarem i alkoholem, a także dobrą odporność na zarysowania i ścieranie w torebkach, opakowaniach patyczków i puszkach kompozytowych do zup, przekąsek, kawy instant, chipsów ziemniaczanych i opakowaniach farmaceutycznych.
- SURLYN™ 1705 i/lub SURLYN™ 1857 warstwa adhezyjna lub zgrzewna do opakowań ze szkła i ceramiki używanych do pakowania jogurtów, deserów i opakowaniach produktów do smarowania.