Strona Resinex używa plików cookie i podobnych technologii, żeby lepiej zrozumieć, jakimi produktami jesteście Państwo zainteresowani, tak, aby dostarczyć Państwu spersonalizowanych i szczegółowych informacji. Korzystając ze strony internetowej Resinex zgadzasz się na korzystanie z naszych plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie oraz jak nimi zarządzać

SURLYN™

Producent: Dow
Typ polimeru HPC

Z kolei rodzina  tworzyw  jonomerowych SURLYN™  otrzymywana jest przez częściową neutralizację kopolimeru kwasowego solami metali. Innymi słowy, NUCREL™ jest prekursorem lub polimerem bazowym używanym do produkcji jonomerów SURLYN™.

Informacje ogólne

Wprowadzenie tych kationów metali przynosi jonomerom SURLYN™ szereg specjalnych właściwości, wśród których wyróżniają się

  • Wyjątkowa sztywność, klarowność i połysk
  • Doskonała odporność na olej, smar i chemikalia
  • Niska temperatura inicjacji zgrzewu
  • Bardzo szerokie okno temperaturowe w procesie zgrzewania
  • Wyjątkowa termoformowalność
  • Doskonała zgrzewalność w przypadku zanieczyszczenia powierzchni zgrzewu
  • Dobra przyczepność do folii aluminiowej
  • Przyczepność do mięs/protein
  • Wysoka kurczliwość
  • Wysoka odporność na przebicie i zarysowania

Jonomery SURLYN™ Są szeroko stosowane w różnych zastosowaniach spożywczych i niespożywczych, takich jak

  • Opakowania typu Flow-wrap
  • Wkładki do pakowania zbóż
  • Opakowania medyczne
  • Opakowania do mięsa
  • Próżniowe pakowanie typu skin (VSP)
  • Barierowe worki termokurczliwe (BSB)
  • Opakowania jednostkowe typu skin i stretch

Ponadto jonomery SURLYN™ nadają się do różnych metod przetwarzania, takich jak

  • Folie rozdmuchiwane i wylewane
  • Powlekanie metodą ekstruzji
  • Laminacja

Najbardziej popularne gatunki SURLYN™ to

  • SURLYN™ 1601 i SURLYN™ 1652 jako warstwa zgrzewająca zapewniają przyczepność do mięs, dobrą zgrzewalność w przypadku zanieczyszczenia powierzchni zgrzewu, dająca poprawę właściwości formowania oraz skurcz w zastosowaniach takich jak HFFS, VSP, BSB, do pakowania przetworzonego mięsa i sera oraz do wkładek do pakowania żywności sypkiej np. zbóż.
  • SURLYN™ 1652 i / lub SURLYN™ 1605 jako warstwa zgrzewna nakładana bezpośrednio na folię aluminiową, posiadająca własności barierowe chroniące przed olejem, smarem i alkoholem, a także dobrą odporność na zarysowania i ścieranie w torebkach, opakowaniach patyczków i puszkach kompozytowych do zup, przekąsek, kawy instant, chipsów ziemniaczanych i opakowaniach farmaceutycznych.
  • SURLYN™ 1705 i/lub SURLYN™ 1857 warstwa adhezyjna lub zgrzewna do opakowań ze szkła i ceramiki używanych do pakowania jogurtów, deserów i opakowaniach produktów do smarowania.